QUÈ ÉS EL LIVING LAB DE SALUT?

Què és el living lab de salut?

Promovem canvi sistèmic per a la millora de la salut

El Living Lab de Salut d’IrsiCaixa té com a missió contribuir a millorar la resolució de reptes de salut promovent canvi sistèmic, tant amb canvis en el sistema de recerca i innovació (R&I) com en els sistemes afectats pels reptes als què ens plantegem contribuir. Els canvis que ens proposem tenen com a darrera finalitat incrementar l’impacte de les solucions existents i estimular la ideació i implementació de noves solucions que responguin millor a la complexitat del sistema així com a les necessitats i expectatives dels diferents actors socials.  

Som un think tank, és a dir un espai de reflexió estratègica, d’aprenentatge, d’exploració, i de co-creació de coneixement, productes, intervencions i d’altres tipologies de solucions. Els processos que facilitem van més enllà d’un model de think tank clàssic en tant què promovem la recerca i la innovació transdisciplinària i participativa necessària per a la resolució de problemes complexos.

Els processos transdisciplinaris que facilitem compten amb la participació d’una àmplia diversitat d’actors de dins i fora la comunitat científica, incloent diferents disciplines científiques, serveis assistencials, sector privat, entitats públiques, comunitat educativa, entitats del tercer sector i la ciutadania, entre d’altres. També els oferim programes educatius que promouen l’aprenentatge transdisciplinari, la generació de nou coneixement i el canvi dins i fora del sistema de R&I.

Comptem amb més de 15 anys d’experiència en moviments transformatius del sistema de recerca i innovació, així com en educació i comunicació científica enfocada a assolir els nostres objectius. Ens avala la nostra participació en un ampli ventall de projectes competitius, d’entre els quals més de 10 finançats per la CE, i alhora la formació impartida a més de 5.000 professionals, principalment de l’àmbit acadèmic. 

Entre d’altres projectes, som co-coordinadors de la iniciativa Barcelona CaixaResearch Living Lab en la què la nostra aportació vol promoure innovació sistèmica en l’àmbit de la salut a la ciutat de Barcelona. El projecte està impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació “la Caixa”, i co-coordinat juntament amb ISGlobal.

Per què innovació sistèmica?

Perquè alguns dels reptes de salut són complexos i persistents, és a dir, les solucions actuals dirigides a canviar un aspecte concret no aconsegueixen resoldre el problema. Per això cal facilitar espais de co-creació per promoure canvi sistèmic a nivell col·lectiu i a nivell d’organitzacions mitjançant una resolució de problemes més col·laborativa i que tingui millor en compte les arrels dels problemes i les seves interconnexions en diferents àrees del sistema (social, tecnològica, econòmica, ambiental, política). 

En què ens inspirem?

Ens inspirem en moviments de transformació del procés de R&I, com ara els impulsats per la Comissió Europea (CE): les “partnerships” del programa Horizon Europe, la “Recerca i la Innovació Responsables (RRI, de les seves sigles en anglès), l’ “Open Science i l’Open Innovation”, la “Mission Oriented Research” o d’altres de més globals com ara la “Community Based Participatory Research”, el “system thinking” i la “transdisciplinary R&I”, entre d’altres. 

Què oferim?

STRATEGY LAB: consultoria estratègica sistèmica i col·laborativa

Suport en la presa de decisions estratègiques i en el disseny i implementació de projectes de R&I participatius, sistèmics i transdisciplinaris, desenvolupament de Plans Estratègics i Plans d’Acció Col·lectius, i facilitació de Comunitats de Pràctica multiactor per millorar l’impacte.

  • Suport en la presa de decisions estratègiques: facilitació de tallers de reflexió estratègica i col·laborativa per donar suport a iniciatives existents en optimitzar la presa de decisions atenent a la complexitat del sistema
  • Suport en el disseny de projectes de R&I participatius, sistèmics i transdisciplinaris
  • Desenvolupament de Plans Estratègics i Plans d’Acció Col·lectius: facilitació de tallers de reflexió estratègica sistèmica per co-definir plans estratègics col·lectius que promoguin la innovació sistèmica
  • Facilitació de Comunitats de Pràctica multiactor per millorar l’impacte: dinamització de processos multiactor per promoure canvis sistèmics que ajudin a col·lectius que comparteixen un mateix repte social a millorar l’impacte de les seves solucions mitjançant processos iteratius de reflexió, co-creació i aprenentatge

Vegeu els programes que implementem entrant a la secció d’innovació sistèmica a la pàgina d’inici

 

IMPACT LAB: recerca i innovació sistèmica d'impacte

  • Ideació i implementació d’innovació sistèmica d’impacte: facilitació de tallers d’ideació, prototipatge, validació i implementació de noves solucions amb processos de recerca i innovació que tinguin en compte la complexitat del sistema i criteris d’RRI.

Vegeu els programes que implementem entrant a la secció d’innovació sistèmica a la pàgina d’inici

 

EDU LAB: formació i educació en innovació sistèmica

  • Formació i educació: Desenvolupament de guies metodològiques, recursos i activitats educatives per apoderar diferents actors socials perquè esdevinguin agents de canvi atenent a la complexitat del sistema.

Vegeu els programes que implementem entrant a la secció de programes educatius a la pàgina d’inici

 

RESEARCH LAB: recerca en innovació sistèmica

  • Recerca en innovació sistèmica: Desenvolupament de recerca per vetllar per la contínua millora i difusió dels processos que facilitem i per facilitar coneixement sistèmic que contribueixi a millorar la resolució dels reptes de salut.

Vegeu els programes que implementem entrant a la secció de publicacions a la pàgina d’inici

A qui van dirigits els nostres serveis?

Els nostres serveis van adreçats a una àmplia diversitat d’actors que estan afectats i/o implicats en la resolució de reptes de salut que requereixen innovació sistèmica.

A IrsiCaixa promovem iniciatives per obrir la recerca d’IrsiCaixa a la col·laboració d’altres actors socials com investigadors de diferents disciplines, per fer reflexions estratègiques, o a pacients, representants d’entitats de la societat civil, decisors de polítiques i personal assistencial, per exemple, a través del Comitè Assessor Comunitari (CAC), on vetllem perquè la nostra recerca respongui a les necessitats de la comunitat. 

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: