FIT4FOOD BCN

FIT4FOOD BCN

Cap a una transformació del sistema alimentari per millorar la resolució de reptes complexos i persistents

 

En què consisteix?

Fit4FoodBcn és una plataforma multi-actor impulsada pel Living Lab de Salut en el marc del projecte europeu FIT4FOOD2030 i del Barcelona CaixaResearch Living Lab. Té per objectiu promoure canvi sistèmic entorn de la promoció de dietes saludables i sostenibles, acompanyat de canvis en el sistema de R&I mitjançant la promoció de Recerca i Innovació Resonsables (RRI, de les seves sigles en anglès). En el marc del projecte FIT4FOOD 2030, aquesta plataforma rep el nom de City Lab.

 

Quins objectius persegueix?

La plataforma promou la transició del model de promoció de dietes saludables i sostenibles perquè sigui més sistèmic i col·laboratiu, mitjançant Comunitats de Pràctica multiactor que comparteixen estratègies col·lectives orientades a promoure canvis tant en l'entorn alimentari com en hàbits a nivell individual, en paral·lel amb canvis en el sistema de recerca i innovació.

La finalitat és promoure innovació sistèmica amb solucions que permetin assolir un millor impacte en la millora de la salut i el benestar de la ciutadania —incloent la reducció de la incidència de malalties i de les desigualtats en salut relacionades amb l’alimentació— i en el desenvolupament sostenible a nivell social, econòmic i ambiental.

 

Quins actors hi participen?

Les Comunitats de Pràctica es dinamitzen a través de tallers iteratius, que han comptat amb professionals vinculats amb la promoció de Dietes Saludables i Sostenibles:

  • Àmbit de la salut: professionals dels serveis de salut com ara professionals assistencials o de salut pública.
  • Àmbit de les tecnologies, recerca i innovació: investigadors/es d’universitats i centres de recerca.
  • Àmbit educatiu: representats de l’educació formal (mestres, professors/es, associacions de famílies, etc) i de l’educació no formal (biblioteques, centres cívics, entitats de lleure, etc).
  • Àmbit de la comunicació: experts/es en comunicació i màrqueting
  • Àmbit social i comunitari: representants d’entitats de la societat civil, associacions de pacients, treballadors socials, etc.
  • Àmbit econòmic: representants de la indústria, dels processos de distribució i comercialització, agents que promouen la innovació i emprenedoria i representants de xarxes i clústers relacionats amb l'alimentació.
  • Àmbit institucional: representants de l’administració pública i d’organitzacions finançadores.

Fins el 2020 han participat 113 actors socials de 48 organitzacions diferents.

 

Pla Estratègic i d’Acció Col·lectiu

Les Comunitats de Pràctica compten amb una àmplia diversitat d’actors que estan avançant cap al desenvolupament d’un Pla Estratègic i d’Acció Col·lectiu per promoure canvis en la manera com promovem dietes saludables i sostenibles. Els actors participen en un procés dinàmic i iteratiu que s’ha desenvolupat mitjançant diversos cicles de tallers que han tingut lloc entre el 2018 i l’actualitat. Aquests, ens han permès desenvolupar coneixement sistèmic i posar a punt una metodologia innovadora que promou innovació sistèmica i col·laborativa.

La metodologia ens permet facilitar que diferents actors socials analitzin la complexitat dels problemes que ens dificulten l’impacte en la promoció de dietes saludables i sostenibles i defineixin una visió de futur. A partir d’aquesta diagnosi, aconseguim co-definir un Pla  Estratègic i d’Acció Col.lectiu enfocat a la innovació sistèmica amb solucions d’impacte per promoure canvis en els àmbits de la governança col·laborativa, l’educació i la comunicació i l’accés a aliments saludables i sostenibles, així com a productes i serveis.

Durant el 2020-21 es procedirà a la seva implementació mitjançant un compromís col·lectiu tant a nivell de ciutat (Barcelona)  com a nivell de barri (barri de la Verneda i la Pau, Barcelona).

 

Guia metodològica

També en el marc del projecte FIT4FOOD2030, el Living Lab ha desenvolupat tres mòduls per fomentar la innovació sistèmica. Aquests mòduls van enfocats a la reflexió sistèmica entorn a la promoció de dietes saludables i sostenibles i a la ideació de solucions d’impacte en base a la identificació d’àrees i factors clau en els que cal implementar canvis. Els mòduls els podeu trobar aquí.

 

Més informació

Podeu consultar la presentació del procés que estem duent a terme des del Living Lab al web del projecte Fit4Food2030.

Per rebre informació més detallada sobre la Plataforma o el projecte FIT4FOOD 2030. Per formar part de les Comunitats de Pràctica, escriviu un correu a LivingLab@irsicaixa.es i/o visiteu la pàgina web del projectehttps://fit4food2030.eu/

FIT4FOOD2030 ha rebut finançament del programa de R&I Horizon 2020 de la Unió Europea amb el Conveni no. 774088. 

 

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: