CORONAVIRUS COMMUNITY LAB

CORONAVIRUS COMMUNITY LAB

 

EduCaixa i el Living Lab de Salut d’IrsiCaixa et conviden a descobrir el CORONAVIRUS COMMUNITY LAB, una proposta per esdevenir un agent promotor de canvis i ajudar a la teva comunitat en la crisi del Coronavirus.

Estem vivint una situació excepcional enfront de l’expansió del Coronavirus. L’Organització Mundial de la Salut ha declarat que ens trobem davant d’una pandèmia a escala mundial. La comunitat científica s’esforça per guanyar dia a dia coneixement sobre el virus, possibles vacunes, tractaments i estratègies per gestionar la crisi, però en aquest moment no disposem de la informació necessària per treure conclusions definitives.

Per fer-li front, s’han de seguir una sèrie de mesures que afecten el nostre dia a dia (ús de mascareta, distància social, higiene de mans...), i que poden variar fent-se més estrictes en funció de com evoluciona la pandèmia al nostre entorn (confinament a casa, tancament de comerços i centres educatius, etc).

 

Aquestes són recomanacions que s’apliquen per igual a tota la ciutadania, i nosaltres ens preguntem:

És fàcil per a tots seguir aquestes recomanacions? Quins problemes estan causant en els àmbits de la salut, econòmic, social, etc., entre la ciutadania? Estem prou informats? Quines solucions s’estan oferint per fer front a les diferents situacions en què es troba la ciutadania? Podem contribuir nosaltres des de la nostra comunitat? Com podem mobilitzar-nos per ajudar a millorar la gestió d’aquesta crisi en el nostre entorn més immediat?

El Coronavirus Community Lab ofereix l’oportunitat d’apoderar a la ciutadania per ajudar a millorar la gestió de la crisi del coronavirus en base als problemes de la seva comunitat. A continuació us facilitem un itinerari que podeu utilitzar per iniciar un procés participatiu per ajudar la vostra comunitat.

 

Itinerari de Ciència Ciutadana

L’Itinerari de Ciència Ciutadana és una proposta perquè la ciutadania mobilitzi a la seva comunitat i s’apoderi amb coneixement i competències per explorar conjuntament la seva situació particular i implementar solucions amb l’objectiu de millorar la salut de la comunitat en un sentit ampli: la salut física i mental, la socialització, la nutrició, el descans, l’activitat física, etc.

Busca que els participants actuïn com a investigadors explorant la situació en la que vivim, i ajudin a generar propostes de canvi i millores basades en l’evidència mitjançant activitats d’aprenentatge i servei, d’investigació participativa i d’acció comunitària.
 

Qui pot dur-la a terme?

És una proposta per a famílies, adults, alumnat i professorat de 2n Cicle d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius.

 

Com s’estructura?

Està estructurada en quatre blocs:

  • Vols crear un grup d’aprenentatge, investigació ciutadana i acció? Segueix el Bloc 0: Creem un Comitè d’Acció Comunitària.
  • Vols informar-te de la situació des de fonts fiables i concises? Segueix el Bloc 1: Ens informem i ens apoderem per esdevenir agents de canvi.
  • Vols analitzar la complexitat de la situació? Segueix el Bloc 2: Estratègies per acabar amb la pandèmia: recomanacions i anàlisi de problemes i solucions.
  • Vols aprendre a dissenyar solucions d’impacte basades en l’acció comunitària? Segueix el Bloc 3: Com podem contribuir a millorar la gestió de la pandèmia del Coronavirus?

 

Accedeix a l’itinerari

A continuació us facilitem els recursos que us ajudaran a dur a terme el vostre projecte de ciència ciutadana amb continguts pedagògics sobre el Coronavirus, propostes d’investigació ciutadana i d’acció comunitària:

 

Projectes desenvolupats (durant la primavera de 2020)

El Coronavirus Community Lab es va publicar l’abril de 2020 amb una convocatòria oberta per a que els participants poguessin presentar solucions ja existents per millorar la gestió de la crisi del coronavirus i solucions desenvolupades utilitzant l’itinerari de Ciència Ciutadana.

La convocatòria de projectes va finalitzar el juny de 2020 i, amb les propostes més innovadores, s’ha creat un repositori de les iniciatives de Ciència Ciutadana i s’ha donat màxima visibilitat i fet difusió per fomentar sinèrgies i crear una xarxa de solucions i millores a l’abast de tothom. Podeu consultar els projectes aquí.

A més, les tres millors iniciatives han estat premiades amb oportunitats de formació online a càrrec del MIT i amb 2 kits d’eines TIC per a la comunitat. Podeu consultar els projectes guanyadors aquí.

educaixalivinglab_cat.jpg

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: