EduCaixa i el Living Lab de Salut d’IrsiCaixa et conviden a descobrir el CORONAVIRUS COMMUNITY LAB, una proposta per esdevenir un agent promotor de canvis i ajudar a la teva comunitat en la crisi del Coronavirus.
Estem vivint una situació excepcional enfront de l’expansió del Coronavirus. L’Organització Mundial de la Salut ha declarat que ens trobem davant d’una pandèmia a escala mundial. La comunitat científica s’esforça per guanyar dia a dia coneixement sobre el virus, possibles vacunes, tractaments i estratègies per gestionar la crisi, però en aquest moment no disposem de la informació necessària per treure conclusions definitives.
Per fer-li front, s’han de seguir una sèrie de mesures que afecten el nostre dia a dia (ús de mascareta, distància social, higiene de mans...), i que poden variar fent-se més estrictes en funció de com evoluciona la pandèmia al nostre entorn (confinament a casa, tancament de comerços i centres educatius, etc).
És fàcil per a tots seguir aquestes recomanacions? Quins problemes estan causant en els àmbits de la salut, econòmic, social, etc., entre la ciutadania? Estem prou informats? Quines solucions s’estan oferint per fer front a les diferents situacions en què es troba la ciutadania? Podem contribuir nosaltres des de la nostra comunitat? Com podem mobilitzar-nos per ajudar a millorar la gestió d’aquesta crisi en el nostre entorn més immediat?
El Coronavirus Community Lab ofereix l’oportunitat d’apoderar a la ciutadania per ajudar a millorar la gestió de la crisi del coronavirus en base als problemes de la seva comunitat. A continuació us facilitem un itinerari que podeu utilitzar per iniciar un procés participatiu per ajudar la vostra comunitat.
L’Itinerari de Ciència Ciutadana és una proposta perquè la ciutadania mobilitzi a la seva comunitat i s’apoderi amb coneixement i competències per explorar conjuntament la seva situació particular i implementar solucions amb l’objectiu de millorar la salut de la comunitat en un sentit ampli: la salut física i mental, la socialització, la nutrició, el descans, l’activitat física, etc.
Busca que els participants actuïn com a investigadors explorant la situació en la que vivim, i ajudin a generar propostes de canvi i millores basades en l’evidència mitjançant activitats d’aprenentatge i servei, d’investigació participativa i d’acció comunitària.
És una proposta per a famílies, adults, alumnat i professorat de 2n Cicle d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius.
Està estructurada en quatre blocs:
A continuació us facilitem els recursos que us ajudaran a dur a terme el vostre projecte de ciència ciutadana amb continguts pedagògics sobre el Coronavirus, propostes d’investigació ciutadana i d’acció comunitària: