Més de 1000 estudiants de secundària de Catalunya van elaborar una agenda col·lectiva de necessitats sobre salut, a partir d’un llistat que contemplava temàtiques com el VIH i la sida, l’homeopatia, l’ús de les vacunes, la salut mental, les malalties rares, etc. Els participants van prioritzar aquelles en les què tenien més necessitat d’aprofundir. El projecte es va completar durant el curs 2014-15 i es va coordinar des del Living Lab de Salut d’IrsiCaixa.
Com a resultat del procés participatiu, els estudiants van escollir “estrès, depressió i benestar emocional” com a temàtica més votada, i “VIH/sida” va quedar en segona posició. Entorn a aquestes temàtiques es van endegar els projectes participatius Sana Ment i Co-ResponSA(S)bilitat.
Per tal de coordinar els centres educatius participants, quinze docents van participar en un curs sobre Innovació i Recerca Responsables (RRI, de les sigles en anglès). A continuació, podeu veure les diferents etapes del curs.
La metodologia per elaborar l’agenda de necessitats es va co-decidir durant un curs de tres sessions amb professorat, que alhora va fomentar la participació del seu alumnat amb dinàmiques a l’aula.
1) Introducció a l’RRI: A la primera sessió, els participants van reflexionar sobre la vinculació entre la recerca científica i la societat al llarg de les darreres dècades, van enumerar els trets característics de la Recerca i la Innovació Responsables i van concloure la necessitat de millorar la relació entre ciència i aula, i de fomentar la participació del seu alumnat en el procés d’RRI.
2) Tasques autèntiques: En una segona sessió, es va treballar sobre el que s’anomenen tasques autèntiques. Després de reflexionar sobre què són aquest tipus de projectes, es va organitzar un taller per co-decidir com implementar l’RRI a les aules. Es va acordar que es faria una consulta als alumnes sobre les temàtiques en les que tenien més necessitat d’aprofundir. A continuació es va acordar fer una dinàmica participativa amb l’alumnat perquè concretessin les necessitats i interessos de recerca dins les temàtiques escollides.
3) Concreció de les necessitats: En una tercera reunió, els participants van posar en comú els resultats de les dinàmiques i es va construir un mapa conceptual amb les necessitats i interessos de tots els centres. D’entre les diferents categories identificades (efectes, causes, solucions, prevenció i estigma), es va poder concloure que les més votades eren les que feien referència a les causes i la prevenció.
A partir d’aquest moment es comencen a definir els projectes participatius Sana Ment i Co-ResponSA(S)bilitat que es realitzaran en cursos posteriors.
El Living Lab de Salut promou la interacció entre diferents actors socials, així que per portar a terme els projectes de recerca i governança participativa, la comunitat educativa col·laborarà amb grups de recerca, gestors de polítiques i entitats de la societat civil interessades en la temàtica.