LA RESPOSTA CONTRA EL CORONAVIRUS

LA RESPOSTA CONTRA EL CORONAVIRUS

L’emergència sanitària global causada per la crisi del coronavirus SARS-CoV-2 ha posat de manifest el paper clau, i sovint infravalorat, de la recerca. En un món globalitzat, la salut és avui dia una única per a tot el planeta, i inclou la salut humana, la salut animal i la salut ambiental. D’alguna manera, el que està passant ens està recordant el nostre lloc en el món.

A IrsiCaixa, el nostre lloc és aquell en el qual podem donar una resposta immediata a la pandèmia. En col·laboració amb altres institucions, s’ha engegat un projecte de recerca d’una vacuna i un assaig clínic per intentar evitar la transmissió de la malaltia mitjançant fàrmacs. L’activitat aquests dies al laboratori és frenètica, i persones de diferents grups treballen plegades amb un únic objectiu: avançar en una cursa contra-rellotge contra el coronavirus.

Una vegada més, la ciència és la resposta. I juntament amb el personal sanitari, els investigadors i investigadores són els protagonistes. Aquí us presentem l’equip que treballa des d’IrsiCaixa per fer front a la pandèmia.

Carmen Aguilar

Investigadora post-doctoral

+

Forma part d’una cadena on cada peça és imprescindible. El dia anterior, un equip prepara les plaques per a que ella i altres investigadors puguin extreure l’ARN del virus, que l’endemà un altre equip analitzarà mitjançant PCR. “En recerca el treball en equip és el pa de cada dia, però ara ho estem notant més que mai”.

Carlos Ávila

Investigador pre-doctoral

+

Treballa al laboratori de Bioseguretat de nivell 3, preparant mostres del virus de les quals després un altre equip n’extreu el material genètic. “Que una situació així t’agafi al mig del doctorat suposa un trasbals, però també em fa valorar encara més la carrera científica que he escollit. Estic encantat de poder ajudar en la recerca contra el coronavirus”.

Rafi Ayén

Tècnica de laboratori

+

Fa 20 anys que treballa a IrsiCaixa processant mostres de sang de pacients de la unitat de VIH, i la situació actual l’ha fet adaptar-se en un temps rècord a nous protocols i horaris. “Ho estem donant tot perquè volem aportar tot el que puguem a la lluita contra la pandèmia”, explica.

Roger Badia

Investigador associat

+

Participa en l’estudi clínic iniciat a Catalunya per reduir la transmissió del coronavirus. Una de les seves tasques és determinar la presència del virus per PCR, o el que és el mateix, fer el test diagnòstic a les persones que han estat en contacte amb individus infectats. “Cada formiga fent el que millor sap fer”, diu.

Ester Ballana

Investigadora Principal

+

Ha treballat en l’estandarització de la metodologia necessària per crear la plataforma d’anàlisi de mostres del SARS-CoV-2, participant en l’optimització dels protocols i en la gestió dels equips de treball i actualitzant a diari els protocols de seguretat.

Ana Barajas

Investigadora pre-doctoral

+

El SARS-CoV-2 no només ha alterat la seva vida diària, sinó la feina que feia al laboratori. Ara forma part de la cadena de persones que col·laboren per posar a punt les mostres de pacients que participen en l’assaig clínic que pretén parar la transmissió del virus mitjançant fàrmacs.

Ángel Bayón

Investigador predoctoral

+

El SARS-CoV-2 ha canviat per complet la seva feina, en la que investiga el reservori de VIH. Ara processa mostres de persones amb COVID-19 i els seus contactes. "Has d'estar molt concentrat perquè les mostres són infeccioses i perquè no hi hagi cap error de traçabilitat. Poder contribuir a la lluita contra el virus és una experiència enriquidora ".

Julià Blanco

Investigador Principal

+

Lidera des d’IrsiCaixa el projecte conjunt amb el Barcelona Supercomputing Center i l’IRTA-CReSA, de recerca d’una vacuna contra el coronavirus. “Les vacunes que estem desenvolupant ara serviran en el futur. Quantes més opcions tinguem, més preparats estarem contra un altre potencial salt de coronavirus a l'espècie humana”.

Ceci Cabrera

Investigadora Principal

+

Lidera el grup de Virologia Tissular d’IrsiCaixa però actualment està bolcada en la recerca contra la COVID-19. Forma part de l’equip que avalua l’eficàcia de la hidroxicloroquina per aturar la transmissió del virus i en un futur analitzarà també si determinats fàrmacs redueixen la càrrega viral en les persones infectades.

Jorge Carrillo

Investigador associat

+

Treballa en el projecte de recerca de fàrmacs, anticossos i una vacuna contra el SARS-CoV-2 i altres potencials brots de coronavirus que puguin ocórrer en un futur. Parteix de l’experiència acumulada durant anys en el desenvolupament d’anticossos terapèutics i d’una vacuna contra el VIH, un virus amb una taxa de mutació molt més elevada que el SARS-CoV-2.

Bonaventura Clotet

Director

+

Després de 30 anys dedicats a la lluita contra el VIH, ara es troba de nou amb un virus que posa a prova el sistema sanitari i engega una cursa contra-rellotge en els laboratoris. “Tot el que hem après sobre el sistema immunitari ens ha donat aquesta capacitat de reacció contra el SARS-CoV-2. Per això ara i sempre cal apostar per la inversió en recerca”.

Francesc Cunyat

Investigador post-doctoral

+

L’investigador d’AlbaJuna Therapeutics col·labora en l’assaig clínic iniciat a Catalunya per intentar prevenir la transmissió del virus mitjançant fàrmacs. Realitza les proves diagnòstiques que serveixen per comprovar si la hidroxicloroquina evita el contagi en els contactes de les persones afectades pel coronavirus.

Aleix Elizalde

Metge i investigador post-doctoral

+

Fins que va arribar la crisi del coronavirus, treballava investigant l’efecte del microbioma en les persones amb VIH i altres patologies. Ara ha decidit col·laborar com a metge a l’equip de l’Oriol Mitjà. “Veient la situació no vaig dubtar en oferir-me per al que fes falta”. Participa en l’assaig clínic per aturar la transmissió del virus recollint casos positius i estudiant els seus contactes.

Itziar Erkizia

Tècnica de laboratori

+

Participa en el projecte de recerca d'anticossos, fàrmacs i una vacuna contra el coronavirus que ha iniciat IrsiCaixa juntament amb el BSC i el CReSA. En concret, treballa buscant i provant nous fàrmacs contra el SARS-CoV-2. “Analitzem noves petites molècules que puguin tenir eficàcia contra el virus i que podrien donar solucions a més curt termini que la vacuna”.

Susana Esteban

Auxiliar de laboratori

+

Forma part de l’equip de Serveis cientificotècnics d’IrsiCaixa, on dona suport en el subministre de materials i en tasques de laboratori. “La seguretat és primordial en la recerca, i més ara que treballem amb un virus desconegut. Ens hem de protegir a nosaltres mateixos i als altres”.

Lucía Gómez

Tècnica de laboratori

+

Forma part de l'equip de Serveis Científicotècnics d'IrsiCaixa. Passa les jornades al laboratori de Bioseguretat nivel 2, processant les mostres de pacients amb COVID-19 necessàries per al desenvolupament dels estudis i assajos clínics.

Eulàlia Grau

Responsable del Servei de Mostres

+

Coordina la posada en marxa de nous estudis amb mostres de pacients amb COVID-19 de l’Hospital Germans Trias i Pujol, així com de persones que han estat exposades al virus.

Nuria Izquierdo

Investigadora Principal

+

Dedica part del seu temps al projecte conjunt entre IrsiCaixa, el BSC i l’IRTA-CReSA, analitzant l’eficàcia de nous fàrmacs contra el SARS-CoV-2 en experiments in vitro. També treballa en la posada en marxa de les tècniques de detecció molecular del coronavirus per PCR quantitativa per a estudis clínics i muntant nous projectes de recerca sobre el virus.

Ana Jordán

Investigadora post-doctoral

+

La seva jornada ara comença i acaba al laboratori de Bioseguretat de nivell 3, on processa mostres de participants en l’assaig clínic amb fàrmacs. Buscar les mostres, ordenar-les, passar el contingut dels tubs a les plaques... Una tasca molt metòdica però importantíssima, per a que les dades que se n’extreguin siguin robustes.

Silvia Marfil

Tècnica de laboratori

+

Dedica les seves jornades a extreure l’ARN del virus, treballant dins del laboratori de Bioseguretat de nivell 3. Després de 25 anys treballant amb el VIH a IrsiCaixa, ha vist com els protocols de seguretat es reforcen encara més.

Beatriz Mothe

Metgessa i investigadora associada

+

Abans de la crisi, passava consulta a la Unitat de VIH de l’Hospital Germans Trias i Pujol i treballava com a investigadora al laboratori. Actualment, com a membre del Servei de Malalties Infeccioses s’ha incorporat a les plantes COVID i ha tornat a fer guàrdies, alhora que manté actius els assaigs clínics de vacuna del VIH. Defineix les jornades actuals com a “molt intenses”, on “personal d’UCI, Pneumologia, Infeccioses, Medicina Interna, Infermeria, Auxiliars i un llarg etcètera treballen en equip’’.

Marc Noguera

Investigador associat

+

Aplica la seva experiència en bioinformàtica i genòmica als nous projectes de recerca que s’han iniciat a IrsiCaixa contra el coronavirus. Recentment, ha participat a la seqüenciació del genoma del virus SARS-CoV-2 d’un pacient amb la COVID-19 i intenta optimitzar els processos per aplicar-lo a recerca. “Estem posant a punt un protocol per poder estudiar el genoma dels virus i així entendre millor l’epidemiologia i com canvia el virus”.

Raquel Ortiz

Investigadora pre-doctoral

+

Es va oferir per treballar en els projectes contra el coronavirus amb l’entusiasme que caracteritza tot el que fa. “No només és una experiència enriquidora i de la qual puc aprendre moltíssim, sinó que em fa sentir útil en un moment en què tots ens sentim impotents davant l’avenç del virus”.

Roger Paredes

Metge i Investigador Principal

+

Coordina l'atenció mèdica de les plantes de Malalties Infeccioses que l’Hospital Germans Trias i Pujol ha obert per tractar els pacients de COVID-19 i lidera a Espanya l'assaig de tractament de COVID-19 de l'NIH/NIAID. En les poques estones lliures, s'enyora dels projectes de recerca sobre el microbioma que el seu grup continua desenvolupant. “Trobo a faltar el meu equip, però estic tranquil perquè confio 100% en ells. Són molt bons”.

Mariona Parera

Tècnica de laboratori

+

El dia abans de decretar l’estat d’alarma, va marxar del laboratori dient: “Si em necessiteu, truqueu-me. La meva feina no permet el teletreball i vull ajudar en el que pugui”. Ara passa les hores al laboratori de Bioseguretat de nivell 3, preparant per analitzar centenars de mostres de SARS-CoV-2.

Cristina Ramírez

Tècnica de laboratori

+

Habitualment treballa en el Servei de Seqüenciació d’IrsiCaixa, seqüenciant els virus de les mostres de pacients amb VIH. Des que va començar l’emergència, treballa al laboratori de Bioseguretat nivell 2 en l’anàlisi i processament de mostres de persones infectades i els seus contactes.

Eva Riveira

Investigadora post-doctoral

+

Forma part del grup d’Interaccions Virus-Hoste, però la situació actual ha fet que els equips es dilueixin i la recerca sigui més col·laborativa que mai. Ha estat treballant en una plataforma d’anàlisi de mostres a mitja-gran escala, per poder donar resposta a la gran demanda generada pel coronavirus.

Marisa Rodríguez

Investigadora post-doctoral

+

Cada jornada laboral, la mateixa rutina abans d’entrar al laboratori: 2 bates, botes, 2 capes de guants, 2 mascaretes i ulleres i pantalla de protecció per als ulls. Després passa les hores extraient el material genètic del virus de les mostres, que servirà per a l’equip que s’encarrega de fer les PCR. “Una feina a vegades rutinària però reconfortant, sabent que pot servir per ajudar a combatre aquesta pandèmia”.

Lidia Ruiz

Lab Manager i Coordinadora de Serveis Cientificotècnics

+

“De la nit al dia, la vida al laboratori va fer un gir de 180 graus”, explica la Lab manager d’IrsiCaixa. Treballar amb un virus desconegut implica establir nous protocols, organitzar personal i tasques, fluxes de funcionament i, sobretot, vetllar per la seguretat de tothom al laboratori.

Jordi Senserrich

Investigador post-doctoral

+

En el context de l’assaig clínic per aturar la transmissió del virus mitjançant fàrmacs, realitza PCR per determinar si la hidroxicloroquina evita la infecció en les persones que han estat exposades al virus. Més endavant també avaluarà si l’administració de fàrmacs redueix la càrrega viral en les persones afectades pel virus.

Ferran Tarrés

Investigador pre-doctoral

+

Està a punt de presentar la seva tesi doctoral a IrsiCaixa, centrada en l’estudi de les VLPs (de l’anglès Virus Like Particles, partícules similars a virus) com a vacuna contra el VIH. Participarà en el projecte de recerca que contempla l’elaboració de vacunes contra el coronavirus mitjançant VLPs i que s’iniciarà en breu. Mentrestant, ajuda amb el processament de mostres de SARS-CoV-2.

Benjamin Trinité

Investigador post-doctoral

+

Forma part de l’equip d’investigació de la vacuna contra el coronavirus. Actualment aquest projecte és prioritari i ell i gran part del seu grup hi centren tots els esforços. “Volem desenvolupar una plataforma per poder produir i testar algunes vacunes candidates per combatre el SARS-CoV-2. Idealment la vacuna resultant es podrà testar amb aquest coronavirus i protegir-nos de futurs brots”.

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: