Disseny de vacunes

Disseny de vacunes

Vacunar de manera global és un gran repte; cal establir diferents sistemes de distribució per arribar a tots els països, així com proporcionar vacunes que siguin eficaces per tots els col·lectius de persones i que cobreixin les diferents variants del virus. Per assolir la vacunació de tota la població, doncs, es necessitarà disposar d’un ampli ventall de vacunes i, per tant, invertir en la recerca biomèdica.

L’equip investigador d’IrsiCaixa ha pogut respondre ràpidament gràcies a l’experiència acumulada durant més de 25 anys estudiant el sistema immunitari i les malalties infeccioses, i està treballant en el desenvolupament de vacunes contra el SARS-CoV-2 per poder aportar nous candidats vacunals i contribuir a la lluita contra la pandèmia. El projecte inclou vacunes que despertin el sistema immunitari contra el nou coronavirus però també aposta pel disseny de candidats que siguin eficients contra les noves variants del SARS-CoV-2 o futurs coronavirus que puguin emergir.

Consorci CBIG

El projecte d’IrsiCaixa pel desenvolupament d’una vacuna contra el SARS-CoV-2 s’emmarca dins del consorci CBIG, creat a finals del 2019 i format pel Centre de Recerca en Sanitat Animal de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA-CReSA), el Barcelona Supercomputing Center (BSC) i IrsiCaixa, i que compta amb el finançament de la farmacèutica Grifols i de la iniciativa solidària de #YoMeCorono.

Tres camps d’expertesa

El disseny de la vacuna compagina l’expertesa en biomedicina, bioinformàtica i recerca animal de les institucions que formen el CBIG. Per una banda, el BSC examina milers d'anticossos i variants de proteïnes del SARS-CoV-2 a partir de la seqüència genètica del virus, publicada el 10 de gener de 2019. Per una altra banda, IrsiCaixa aporta la seva expertesa en el sistema immunitari pel disseny i desenvolupament de vacunes. Al seu torn, l’IRTA-CReSA, un centre amb prèvia experiència en la manipulació de coronavirus, s’encarrega de testar els diferents prototips de vacuna dissenyats pel consorci en models animals d’infecció.

Enfoc del projecte

El consorci actualment utilitza dues tecnologies diferents: les partícules similars a virus (VLPs per les seves sigles en anglès, Virus Like-Particles) i les proteïnes recombinants, que s’estan testant en cultius cel·lulars al laboratori i en models animals, respectivament.

En paral·lel a la recerca sobre la vacuna, el consorci també treballa intensament en la generació d’anticossos que serveixin com a teràpia contra la infecció, així com en la identificació de fàrmacs amb activitat antiviral, entre d’altres projectes.

Col·labora en la recerca contra el coronavirus

Entra a JoEmCorono i participa a la iniciativa solidària per la lluita contra el SARS-CoV-2. Et necessitem!

Vull donar

Publicacions

Aquí podràs trobar les últimes publicacions sobre la nostra recerca en SARS-CoV-2.

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: