Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència: homenatge a la Dra. Mathilde Krim

Més notícies Blog 365
09/02/2018

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència: homenatge a la Dra. Mathilde Krim

El biaix de gènere afecta totes les àrees de la societat i manté la desigualtat a tot el món. El 2015, la UNESCO va declarar el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència per reconèixer les bretxes de gènere que segueixen persistint en la comunitat científica. La pobra progressió professional i el “sostre de vidre” que dificulta el lideratge de les dones en ciència, medicina i salut mundial estan ben documentats (1). A més, les accions per superar aquesta desigualtat no avancen prou ràpid. Només en els últims anys, prestigioses revistes han impulsat estudis específicament buscant noves solucions per a aquest vell problema (1). És possible que es necessitin múltiples accions, però reconèixer el treball de les grans dones que ens van guiar i van comprometre les seves carreres per transformar la societat pot oferir els models de rols necessaris per accelerar els moviments cap a la igualtat de gènere en la ciència.

Un exemple extraordinari és l'establert per la Dra. Mathilde Krim, que va morir recentment deixant enrere un increïble llegat dedicat a la lluita contra l'epidèmia del VIH. La Dr. Krim va obtenir un doctorat en biologia per la Universitat de Ginebra i va realitzar una investigació postdoctoral al Weizmann Institute of Science d'Israel, on va formar part de l'equip que va desenvolupar per primera vegada una prova prenatal citogenètica per a la determinació sexual. Més endavant va fer classes al Cornell Medical College i després es va traslladar al Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, on va ser directora de l'Interferon Lab. També va ser professora a la Universitat de Columbia.

Des del començament de l'epidèmia del VIH, la Dra. Mathilde Krim es va comprometre en la lluita contra el virus i va ser Presidenta Fundadora de The Foundation for AIDS Research (amfAR). amfAR recapta fons per a programes internacionals de recerca del VIH i ha rebut prestigiosos premis com el Príncep d'Astúries de la Concòrdia. El 2008, la fundació va crear les Beques Mathilde Krim per donar suport a les carreres emergents de joves investigadors prometedors en el camp del VIH/sida.

El 2013, vaig ser seleccionada com a destinatària d'aquesta beca, que em va permetre perseguir nous reptes científics i consolidar la meva línia d'investigació en moments en què els pressupostos pateixen retallades dràstiques. Més important encara, la beca va impulsar la meva carrera científica independent, en la qual ara exerceixo de mentora d'estudiants de doctorat que amplien el treball per combatre la pandèmia del VIH/sida.

Crec realment que la investigació té el poder de transformar la societat i superar alguns dels majors desafiaments als quals s'enfronta la humanitat. La recerca bàsica té el potencial d'acabar amb el VIH i trobar una cura per a milions de persones que estan infectades a tot el món, però en aquest camí la comunitat científica ha d'actuar unida per aconseguir la igualtat de gènere. La inspiradora vida i el llegat de la Dra. Mathilde Krim il·lustren de manera molt bella per què no ens podem permetre una pèrdua contínua de dones en ciència.

 

Referències:

1. Clark J, Zuccala E, Horton R (2017) Women in science, medicine, and global health: call for papers. Lancet 390: 2423-2424.

 

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: