Els fonaments establerts per la recerca bàsica han estat primordials en el desenvolupament de vacunes eficaces davant el SARS-CoV-2, així com en la classificació de tractaments útils per fer front a la malaltia de la COVID-19.
Sense un coneixement previ sobre el funcionament del virus, el disseny d’eines per combatre’l no és possible. Per aquest motiu, els grups de recerca d’IrsiCaixa estan dedicant grans esforços a descriure com les diferents parts del SARS-CoV-2 interaccionen amb les cèl·lules del nostre organisme, i quines implicacions té aquesta interacció en la progressió de la infecció i el transcurs de la malaltia. L’estudi detallat del funcionament del virus serà el que permetrà avançar-nos a la progressió de la malaltia i estar més preparats a futures pandèmies que puguin emergir.
El SARS-CoV-2, com qualsevol altre virus, requereix d’una cèl·lula (hoste) per poder multiplicar-se i, per tant, perpetuar-se entre la població. IrsiCaixa, davant l’evident necessitat d’estudiar els mecanismes implicats en les interaccions entre el virus i l’hoste, està treballant per trobar vies que permetin atacar el virus i evitar la seva replicació.
Amb l’objectiu de fer un seguiment exhaustiu de les variants del SARS-CoV-2 que van apareixent, així com per poder descriure les diferents mutacions que les caracteritzen, IrsiCaixa ha sistematitzat el procés de seqüenciació completa del SARS-CoV-2, arribant a descriure el genoma sencer d’unes 200 mostres del virus a la setmana.
Gràcies al coneixement obtingut, l’Institut ha dissenyat pseudovirus, és a dir, virus artificials desenvolupats al laboratori, que simulen algunes de les variants més predominants actualment, tals com la descrita a Anglaterra i Sud-àfrica, amb l’objectiu d’estudiar com d’efectiva és la resposta immunitària davant d’aquestes noves versions del virus. En paral·lel, s’estudien possibles mutacions amb l’objectiu de caracteritzar futures variants que puguin emergir.
Aquí podràs trobar les últimes publicacions sobre la nostra recerca en SARS-CoV-2.