Coneixent el SARS-CoV-2

Coneixent el SARS-CoV-2

Els fonaments establerts per la recerca bàsica han estat primordials en el desenvolupament de vacunes eficaces davant el SARS-CoV-2, així com en la classificació de tractaments útils per fer front a la malaltia de la COVID-19.

Sense un coneixement previ sobre el funcionament del virus, el disseny d’eines per combatre’l no és possible. Per aquest motiu, els grups de recerca d’IrsiCaixa estan dedicant grans esforços a descriure com les diferents parts del SARS-CoV-2 interaccionen amb les cèl·lules del nostre organisme, i quines implicacions té aquesta interacció en la progressió de la infecció i el transcurs de la malaltia. L’estudi detallat del funcionament del virus serà el que permetrà avançar-nos a la progressió de la malaltia i estar més preparats a futures pandèmies que puguin emergir.

Interaccions virus-hoste

El SARS-CoV-2, com qualsevol altre virus, requereix d’una cèl·lula (hoste) per poder multiplicar-se i, per tant, perpetuar-se entre la població. IrsiCaixa, davant l’evident necessitat d’estudiar els mecanismes implicats en les interaccions entre el virus i l’hoste, està treballant per trobar vies que permetin atacar el virus i evitar la seva replicació.

Estudi de les noves variants

Amb l’objectiu de fer un seguiment exhaustiu de les variants del SARS-CoV-2 que van apareixent, així com per poder descriure les diferents mutacions que les caracteritzen, IrsiCaixa ha sistematitzat el procés de seqüenciació completa del SARS-CoV-2, arribant a descriure el genoma sencer d’unes 200 mostres del virus a la setmana.

Gràcies al coneixement obtingut, l’Institut ha dissenyat pseudovirus, és a dir, virus artificials desenvolupats al laboratori, que simulen algunes de les variants més predominants actualment, tals com la descrita a Anglaterra i Sud-àfrica, amb l’objectiu d’estudiar com d’efectiva és la resposta immunitària davant d’aquestes noves versions del virus. En paral·lel, s’estudien possibles mutacions amb l’objectiu de caracteritzar futures variants que puguin emergir.

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: