Bonaventura Clotet, una vida dedicada a lluitar contra les malalties infeccioses

Bonaventura Clotet, una vida dedicada a lluitar contra les malalties infeccioses

El VIH: repte professional, recerca vocacional

El doctor Clotet es va doctorar en Medicina per la Universitat Autònoma  de Barcelona (UAB) l’any 1981, amb una tesi sobre malalties autoimmunes. Aquell mateix any, durant la seva residència com a especialista en Medicina Interna a l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron de Barcelona, va coincidir amb el primer cas de sida descrit a Espanya.

Aquest fet va ser el detonant perquè centrés la seva carrera en aquesta greu malaltia, primer com a cap de la Unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona (1987-2015) i com a president i fundador de la Fundació Lluita contra la Sida (1992).

Poc després va veure que calia donar un pas més i complementar l’assistència als pacients amb la recerca per intentar eradicar la malaltia. Així va ser com el 1995 va crear, amb el suport de “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, que continua dirigint.

Actualment és cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol i assessor científic d’Aelix Therapeutics i d’AlbaJuna Therapeutics, dues spin-offs creades a partir d’IrsiCaixa.

Referent mundial i reconeixements a una trajectòria brillant

Els nombrosos avenços d’IrsiCaixa han situat el doctor Clotet com un dels referents mundials en la recerca contra el VIH. Durant més de 35 anys de carrera ha publicat més de 700 articles en revistes científiques internacionals.

Membre d’institucions com el Programa Corporatiu de la Sida i Malalties Relacionades de l’Institut Català de la Salut o l’Institut Pierre Louis d’Épidémiologie et de Santé Publique de París, ha rebut nombrosos premis al llarg de la seva trajectòria. En destaquen la Creu de Sant Jordi i la medalla Josep Trueta al Mèrit Sanitari, atorgades per la Generalitat de Catalunya, o el Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l’Institut Català de la Salut.

Del laboratori a la societat: 35 anys divulgant i formant

El doctor Clotet ha dut a terme la seva carrera científica en paral·lel amb la tasca docent i divulgadora, prioritzant la formació d’alta qualitat dels seus equips i el foment de la vocació investigadora entre el jovent.

Professor associat a la UAB, dirigeix la Càtedra de Malaties Infeccioses i Immunitat (UVic) i va ser director del Màster Universitari en Patogènesi i Tractament de la Sida (Gimbernat - UAB - IrsiCaixa) entre 2011 i 2016. També codirigeix, juntament amb Josep Maria Gatell, el portal Educasida.

És conferenciant habitual en congressos i xerrades per al públic general, i manté una presència constant en els mitjans de comunicació . Un dels seus reptes és eliminar l’estigma de la malaltia, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones infectades i aconseguir recursos per a la recerca.

Passió, compromís i cultura

Rere la seva lluita per eradicar el virus de la sida, hi ha un home que estima la seva feina, a la qual es dedica en cos i ànima. El seu equip està format per més de 100 investigadors que treballen en el camp del VIH, l’hepatitis, el sistema immunitari i el càncer, el papil·loma virus, la metagenòmica i l’envelliment.

Des de ben petit i durant molts anys va jugar a tennis. Actualment fa running amb regularitat, i afronta tots els aspectes de la seva vida —inclosa la recerca— amb esperit de «corredor de fons».

Una de les seves inquietuds és la cerca de noves vies de finançament per accelerar la recerca. El concert de Les nostres cançons contra la Sida i la Gala Sida Barcelona en són exemples.

Amant de la música clàssica (Albéniz, Granados i Bach, entre d’altres), sent una predilecció especial pel jazz i pels intèrprets de la Nova cançó, com ara Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet i Lluís Llach. La constant més important a la seva vida, però, és la seva família.

Curriculum Vitae

Qualificacions acadèmiques

 • Llicenciat en Medicina (UAB, 1976); doctor en Medicina (Incidència i significat clínic dels anticossos anti-ENA en malalties del teixit connectiu, 1981)
   

 • Especialista en Medicina Interna
   

 • Gastroenteròleg i especialista en malalties del fetge

Càrrecs

Publicacions

 • Més de 700 articles en revistes científiques internacionals
   

 • Citacions: >17.200
   

 • Mitjana de citacions: 24,42
   

 • Índex h: 76
   

 • Factor d’impacte (IF) acumulat: >5.000
   

 • Membre del consell editorial de: AIDS Journal, HIV Medicine, Expert Review of Clinical Immunology, Future HIV Therapy i Journal of the International Association of Physician in AIDS Care
   

 • Revisor per a: AIDS, JAIDS, JID, Antiviral Therapy, HIV Medicine, CID, Lancet, Lancet Infectious Diseases i Drugs

Docència

 • Professor associat de Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona des del 1986

 • Director de la Càtedra de Sida i Malalties Relacionades de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya des del 2013

 • Coordinador del portal Educasida (www.educasida.es) des del 2007

 • Director del Màster Universitari en Patogènesi i Tractament de la Sida (Gimbernat - UAB - IrsiCaixa) del 2011 al 2016

Premis i reconeixements

 • Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2016)
   

 • Premi Enposi+ivo social d’Events&Help (2015)
   

 • Premi a la Concòrdia i als Drets Humans dels Premis Freedom Barcelona (2014)
   

 • Premi a l’Excel·lència Professional del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (2013)
   

 • Membre d’Honor de l’Institut Medicofarmacèutic de Catalunya (2013)
   

 • Doctor Honoris Causa de la Universitat Carol Davila de Bucarest, Romania (2013)
   

 • Medalla Josep Trueta al Mèrit Sanitari de la Generalitat de Catalunya (2012)
   

 • Premi a la Trajectòria Científica als Hospitals de l’Institut Català de la Salut (2010)

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: