IrsiCaixa celebra 15 anys d’investigació per a l’eradicació de la sida

Més notícies Notícies
30/06/2010

IrsiCaixa celebra 15 anys d’investigació per a l’eradicació de la sida

•    Avui, 30 de juny, se celebra el 15è aniversari de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat per la Fundació “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. L’acte institucional ha comptat amb la presència del director general de la Fundació “la Caixa”, Jaume Lanaspa; el director general de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Plasencia; el president d’honor de “la Caixa” i vicepresident de la Fundació IrsiCaixa, Josep Vilarasau,  i el director d’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet.

•    La celebració ha comptat també amb una ponència a càrrec del Dr. Bruce Walker, Director del Ragon Institute del Massachusetts General Hospital, MIT, i Harvard,  creat amb una donació privada de 100 milions de dòlars per desenvolupar una vacuna contra la sida. Walker és alhora catedràtic de medicina de la Harvard Medical School i investigador del Howard Hughes Medical Institute.

•    IrsiCaixa s’ha consolidat en aquests 15 anys com un referent internacional en recerca sobre la sida, que destaca per l’elevada i prestigiosa producció científica, la participació en estudis de gran impacte sobre l’eficàcia de nous fàrmacs i les aportacions a informes clínics sobre els avenços en el tractament que són d’utilitat per als metges de tot el món.

L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat per la Fundació “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, celebra el seu 15è aniversari amb un acte institucional avui, 30 de juny, al CosmoCaixa de Barcelona. L’acte ha comptat amb la presència del director general de la Fundació “la Caixa”, Jaume Lanaspa; el director general de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Antoni Plasencia; el president d’honor de “la Caixa” i vicepresident de la Fundació IrsiCaixa, Josep Vilarasau i el director d’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet.

La celebració ha comptat també amb la presència de Bruce Walker, Director del Ragon Institute del Massachusetts General Hospital, MIT, i Harvard, creat amb una donació privada de 100 milions de dòlars a càrrec de Terry i Susan Ragon per desenvolupar una vacuna contra la sida. Walker és alhora catedràtic de medicina de la Harvard Medical School i investigador del Howard Hughes Medical Institute, i amb motiu del 15è aniversari d’IrsiCaixa, ha pronunciat una ponència sota el títol “Eradication and vaccine, the two goals in HIV research”.


IrsiCaixa, un referent internacional

Des de la seva creació, l’any 1995, IrsiCaixa s’ha consolidat com un centre de referència internacional en recerca sobre la sida. Durant aquests 15 anys s’ha caracteritzat per una elevada producció científica, amb més de 600 publicacions que tenen un dels més alts índexs d’impacte en el seu camp. Moltes d’aquestes publicacions s’han dut a terme en col•laboració amb centres de prestigi internacional, com la Universitat de Harvard de Boston, l’Institut Pasteur de París o el Royal Free Hospital de Londres.

IrsiCaixa ha participat també en grans estudis internacionals per millorar les estratègies de tractament del VIH/sida, analitzant l’eficàcia d’una gran part dels fàrmacs disponibles actualment per tal de reduir el desenvolupament de noves resistències.

Cal destacar també les aportacions del director d’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, a guies sobre resistències als fàrmacs utilitzades per metges de tot el món, que actualitzen la informació sobre els darrers avenços en el tractament.

Alhora, IrsiCaixa investiga també d’altres malalties infeccioses, com són la hepatitis i el papil•loma humà, i també té una línia de recerca centrada en els retrovirus associats a la fatiga crònica i el càncer de pròstata.

15 anys avançant cap a l’eradicació de la sida
Entre les publicacions realitzades pels més de 50 investigadors d’IrsiCaixa, destaquen estudis que darrerament han contribuït de manera significativa a avançar cap a l’eradicació de la sida:

•    Octubre de 2008 (publicat a la revista Blood)
S’identifica una important via d’entrada que utilitza el VIH per infectar les cèl•lules del sistema immunitari.

•    Desembre de 2008 (publicat a la revista Clinical Infectious Diseases)
Es caracteritzen agressives variants del VIH que causen els casos més fulminants de sida descrits fins aleshores i s’expliquen els motius que els provoquen.

•    Febrer de 2009 (publicat a la revista Nature)
S’identifica com el VIH s’escapa del sistema immunitari i muta de manera diferent segons la genètica predominant en cada zona del planeta. L’estudi aporta informació sobre la immensa variabilitat del virus circulant a les diferents regions del món, i suggereix que possiblement caldrà desenvolupar vacunes específiques per diferents zones del planeta.

•    Març de 2009 (publicat a la revista Nature)
S’identifiquen noves possibles dianes per al desenvolupament de la vacuna del VIH. Concretament, l’estudi demostra que les cèl•lules infectades pel VIH generen unes proteïnes defectuoses que representen novedoses possibles dianes terapèutiques ja que provoquen una resposta immunitària que al laboratori és capaç de bloquejar el cicle d’infecció.

•    Març de 2010 (publicat a la revista Nature Medicine)
S’explica perquè els tractaments antiretrovirals no permeten curar la infecció definitivament. Es demostra la presència de mínimes quantitats de virus que continuen infectant noves cèl•lules en pacients seropositius sota medicació. L’estudi explica perquè quan s’interrompen els tractaments sempre augmenta ràpidament el nivell de virus en sang, cosa que no permet curar la infecció definitivament.

Estratègies de recerca actual cap a l’eradicació
Actualment, IrsiCaixa està desenvolupant diferents estratègies per avançar cap a l’eradicació del VIH:

•    En coordinació amb l’Hospital Clínic de Barcelona, IrsiCaixa codirigeix el projecte HIVACAT de recerca i desenvolupament d’una vacuna del VIH, que situa el nostre país en la primera línia internacional de la recerca en aquest àmbit. El projecte es desenvolupa mitjançant un consorci público-privat sense precedents, amb la col•laboració d’Esteve i amb el suport de la Fundació “la Caixa”, dels departaments de Salut i d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació Clínic.

•    S’estan duent a terme cinc estudis per analitzar diferents formes d’intensificar la teràpia antiretroviral per a que sigui més efectiva.

•    S’està avançant cap a un diagnòstic més precís que sigui capaç de detectar la presència de totes les variants de VIH resistents a fàrmacs en cada pacient. Per a avançar en aquest camp de recerca, IrsiCaixa ha adquiri recentment un instrument de piroseqüenciació ultrasensible, 454, que és la primera plataforma de seqüenciació massiva a Espanya dedicada íntegrament a analitzar variants de VIH. Aquesta adquisició ha estat possible gràcies a la col•laboració amb Divisió Diagnostics de Roche.

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Membre de:

Cerca

Amb la col·laboració de: