Skip to main content
Close

Investigadors d'IrsiCaixa guanyen el premi ‘Vanguardia de la Ciencia’ pel descobriment de la porta d'entrada del VIH al sistema immunitari

  • Els científics que han liderat la recerca són Javier Martínez-Picado i Nuria Izquierdo-Useros, de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l'Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
  • El premi Vanguardia de la Ciencia distingeix la recerca més destacada presentada per científics d'Espanya al 2012. Un jurat d’experts proposa els candidats, d’entre els quals s’escull al guanyador mitjançant un vot ponderat entre el públic i un comitè científic.
  • Els resultats complets d'aquesta recerca, que s'ha dut a terme en el marc del Programa de recerca de la vacuna contra la sida HIVACAT, es van publicar a finals de 2012 a la revista científica internacional PLoS Biology.

Quan el VIH infecta una persona, el virus entra en el seu sistema immunitari a través de les cèl·lules dendrítiques. El VIH utilitza aquestes cèl·lules com un cavall de Troia: s'amaga al seu interior per arribar als limfòcits T4, uns glòbuls blancs essencials per dissenyar la resposta del nostre sistema immunitari. En el cas de la infecció per VIH, el virus és capaç d'evitar que les cèl·lules dendrítiques compleixin la seva funció: detectar els virus i els bacteris que ens envaeixen, degradar-los i presentar alguns dels seus components als limfòcits T per què aquests es preparin i destrueixin els microbis i les cèl·lules que ja s'han infectat.

 

Científics de tot el món han intentat desxifrar durant anys com el VIH aconsegueix entrar a les cèl·lules dendrítiques. Entre ells, l'equip liderat pels investigadors Javier Martínez-Picado (professor de recerca ICREA) i Nuria Izquierdo-Useros, tots dos de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l'Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Els resultats complets d'aquesta recerca, que s'ha dut a terme en el marc del Programa de recerca de la vacuna contra la sida HIVACAT, impulsat conjuntament per IrsiCaixa i l’IDIBAPS-Hospital Clínic, en col·laboració amb l'Obra Social “la Caixa” i ESTEVE, així com amb el suport dels departaments de Salut i d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, es van publicar a la fi de 2012 en la revista científica internacional PLoS Biology. La troballa obre les portes a una nova família de fàrmacs contra la sida que podria ser capaç de bloquejar aquestes molècules i millorar així l’eficàcia dels tractaments actuals, cap dels quals actua en aquest mecanisme de propagació de la infecció.

 

El premi ha batut el rècord de participació

La troballa dels investigadors d’IrsiCaixa ha estat seleccionat pels lectors de La Vanguardia i per un comitè científic (a través d’un vot ponderat), qui convoca el premi Vanguardia de la Ciencia, com la recerca més important presentada per científics d'Espanya al llarg de 2012, en una edició que ha batut el rècord de participació (han votat 13.944 persones). Competia amb altres set finalistes, investigadors de reconegut prestigi en el camp de les ciències socials, l'ecologia, la física i la biomedicina. Durant tot el mes de febrer, els lectors del periòdic han pogut conèixer més detalls sobre els candidats, seleccionats per un jurat d’experts format per membres de la Confederació de Societats Científiques d'Espanya, la Associació Catalana d’Entitats de Recerca, la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats ICREA i el Centre d'Estudis Monetaris i Financers.

 

Javier Martínez-Picado: "Hem trobat la clau del VIH i el pany pel qual entra”
“Ara sabem quin component del VIH obre les cèl·lules dendrítiques i quin receptor d'aquestes cèl·lules permet la infecció. Hem trobat la clau del VIH i el pany per la qual entra”, explicava Javier Martínez-Picado la setmana passada a La Vanguardia.

 

Siglec-1 és la molècula que es troba a la superfície de les cèl·lules dendrítiques i que permet l'entrada del VIH a l'interior de les cèl·lules. Actua com a porta d'entrada del VIH a les cèl·lules dendrítiques madures quan s'hi uneixen els gangliòsids del virus, que funcionen com a claus. D'aquesta manera, les cèl·lules dendrítiques acumulen gran quantitat de virus al seu interior i es converteixen en cavalls de Troia, afavorint la infecció dels limfòcits T CD4+, principal diana del VIH i contribuint així a la dispersió del VIH dins de l'organisme.

 

Els investigadors es van centrar a estudiar les Siglecs, una família de proteïnes de la superfície de les cèl·lules dendrítiques, que se sap que s'uneixen als gangliòsids. Barrejant VIH amb cèl·lules dendrítiques amb diferents quantitats de Siglec-1, van comprovar que, quan augmentava la quantitat de Siglec-1 en la superfície de les cèl·lules dendrítiques, major era el nombre de VIH que captaven i que això desencadenava un increment del nombre de limfòcits T4 infectats. També van observar que, si desactivaven la proteïna Siglec-1, les cèl·lules dendrítiques no podien capturar els VIH. “Quan vaig veure les cèl·lules al laboratori, i que el virus ja no podia entrar en elles, se'm van saltar les llàgrimes d'emoció.

 

"Mai abans m'havia passat res tan apassionant fent ciència", recorda Nuria Izquierdo-Useros, que assenyala que “la proteïna que permet l'entrada del VIH també podria facilitar l'entrada d'altres virus, per la qual cosa aquesta troballa també podria portar al desenvolupament de tractaments per a altres infeccions”.

 

Javier Martínez-Picado i Nuria Izquierdo-Useros recolliran el premi el proper mes de maig en un acte a La Pedrera, a Barcelona, on també explicaran el seu treball.

 

 

Per saber-ne més:

  • La recerca sobre el VIH guanya el premi Vanguardia de la Ciencia (La Vanguardia) Llegir
  • Entrevista a Javier Martínez-Picado i a Nuria Izquierdo-Useros, guanyadors de la tercera edició del premi Vanguardia de la ciencia (La Vanguardia) Llegir
  • Descubierta la puerta de entrada del virus del sida al sistema inmunitario (IrsiCaixa.org) Llegir

Not available in
This is not available in . You can go to the translated versions in these languages: