Un aprenentatge global

Més notícies Blog 365
22/12/2016

Un aprenentatge global

La defensa de la tesi doctoral és un moment clau a la carrera científica de molts investigadors. És el dia que et toca presentar la feina feta durant 4 anys o més de la teva vida, concentrada en menys de dues hores. Tens el teu llibre, les teves diapos i 45 minuts per explicar-ho tot, esperant després totes les preguntes possibles. Tot el treball a què has dedicat gran part del teu temps, esforç i constància seran avaluats en aquesta estona. Es passen molts nervis, però alhora és un moment emocionant i emotiu. I arribats a aquest punt (i sóc conscient que “a toro pasado” tot sembla més fàcil) puc dir que és altament gratificant. Tothom et diu que ho gaudeixis, i ara sóc jo qui m’afegeixo a aquest consell: (afortunadament!) només farem una tesi doctoral a la vida, i val la pena gaudir-ho.

Jo vaig tenir la sort de caure en un grup, el d’en Roger Paredes, on les coses més complexes han arribat a semblar fàcils. He tingut l’avantatge d’investigar sobre un tema -l’estudi de les resistències als antiretrovirals- molt fàcilment traslladable a la clínica, cosa que m’agrada especialment. Hem publicat articles on hem descrit petits avenços que, en contextos determinats, tenen repercussió en millorar la vida de les persones infectades pel VIH. El fet de veure un impacte clínic a partir de la recerca que fem motiva a seguir investigant, perquè el que veiem al laboratori agafa un sentit pràctic.

Cal remarcar que, malgrat no sigui un camí sempre fàcil, els bons moments guanyen de llarg, i l’aprenentatge és global. A nivell científic ets una persona totalment diferent quan comences que quan acabes. Aprens a ser constant, a espavilar-te, a trobar la manera, a tornar-ho a provar si falles, i tot això és aplicable a la majoria de coses que fem fora del laboratori. Per tant, a part d’una tesi doctoral (que no és poc!) guanyem habilitats que hem estat entrenant durant una bona temporada. Suposo que a partir d’aquí es tractarà de mantenir-nos en forma!

 

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Obra Social - Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Amb la col·laboració de: