The show must go on

Més notícies Blog 365
24/11/2016

The show must go on

"És hora que els meus amics i els meus fans a tot el món coneguin la veritat, i desitjo que tots s'uneixin a mi, als meus metges i a tots els que pateixen aquesta terrible malaltia per lluitar contra ella" - Freddie Mercury, 23 de novembre de 1991.

Fa vint-i-cinc anys i un dia, Freddie Mercury va decidir anunciar públicament que patia la sida. Podent haver passat els seus últims dies en silenci, va triar compartir amb el món la seva condició de seropositiu. I és que la sida a principis dels noranta era una realitat molt diferent de la d'avui. Suposava una doble condemna. Una condemna a mort i una condemna social fruit de l'estigmatització que patien aquells que la patien. Aquell últim gest va servir d'inspiració a aquelles persones condemnades i probablement va canviar la percepció social d'una malaltia a la qual poca gent era capaç de mirar a la cara. Sense saber-ho ni voler-ho, la veu de Queen es va convertir en un símbol de la lluita contra la sida. L'endemà d'aquell comunicat, un 24 de novembre de 1991, una broncopneumònia complicada per la sida acabava amb la seva vida.

Vint anys després d'aquell dia ens porten a avui. I la realitat és molt diferent. Avui la societat ha avançat, s'ha tornat més tolerant, l'estigma gairebé ha desaparegut i, almenys en el nostre entorn, la sida ja no significa una condemna a mort. Avui, la lluita contra la sida és capaç de moure a grans col·lectius, d'unir a la societat per contribuir a la seva eradicació. Però no cal oblidar que la batalla encara no està guanyada i que seguim afrontant grans reptes. Avui, els investigadors centrem tots els nostres esforços en assolir la cura funcional del VIH, aconseguir una vacuna efectiva o millorar les condicions de salut de les poblacions més vulnerables del planeta, on es continuen patint dramàtiques situacions provocades per la sida.

Realment, molt s'ha aconseguit però encara queda molt per fer. Ja ho cantava Queen al món en aquella premonitòria cançó: The show must go on.

Subscriu-te a la newsletter

Back to Top
Irsi Caixa

Impulsat per:

Obra Social - Fundació 'La Caixa' Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

 

HR Excellence in Research

Amb la col·laboració de: