CONTINGUT

HIVACAT

HIVACAT

Presentació

Projecte de referència internacional en la lluita contra la sida


Projecte de vacuna per al VIH


El projecte HIVACAT, de recerca i desenvolupament de la vacuna per a la sida, es desenvolupa mitjançant un consorci público-privat sense precedents a Espanya que situa el nostre país en la primera línia internacional de la recerca desenvolupada en aquest àmbit. Integrat pels dos centres de recerca més consolidats i importants que actualment hi ha sobre la sida a Espanya, considerats referents internacionals, com són l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Can Ruti) i el Servei de Malalties Infeccioses i Sida de l’Hospital Clínic de Barcelona, HIVACAT investiga el desenvolupament de la nova vacuna contra el VIH en coordinació amb Esteve i amb el suport de l'Obra Social “la Caixa”, dels departaments de Salut i d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació Clínic. El consorci suposa la primera experiència significativa de col·laboració en aquest àmbit entre administració, investigadors i empresa.


Tots dos centres desenvolupen la recerca al costat de més de cinc mil malalts, que es beneficien de la ràpida incorporació dels nous tractaments desenvolupats en els mateixos centres i de les innovacions adquirides a nivell internacional. HIVACAT compta amb un equip integrat per més de seixanta científics formats en centres investigadors de prestigi internacional com la Universitat de Harvard (Boston, Estats Units), l’Institut Pasteur de París o el Royal Free Hospital de Londres.


A Espanya el projecte és codirigit pel Dr. Bonaventura Clotet, de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, i el Dr. Josep Maria Gatell, de l’Hospital Clínic. Cal destacar també, a més, la incorporació a IrsiCaixa de l’investigador Christian Brander, de la Universitat de Harvard, com a coordinador del projecte HIVACAT, contractat per la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), fundació impulsada per la Generalitat de Catalunya.

 

Programa científic


El projecte de recerca HIVACAT s’estructura en vuit línies de recerca, que pretenen abordar els principals obstacles presents en el desenvolupament de vacunes per al VIH, tant preventives, per evitar la infecció pel VIH, com terapèutiques, per frenar el desenvolupament de la malaltia.


D’una banda, la recerca se centra en la descripció de marcadors relacionats amb el control de la infecció, així com en l’estudi de la diversitat del VIH al planeta i dels seus efectes en les respostes immunitàries de les poblacions locals. De l'altra, s’estudien els mecanismes d’entrada del VIH a les cèl·lules diana i es desenvolupen noves substàncies capaces d’induir una resposta immunitària (immunògens) i que funcionin tant independentment com sigui possible de la genètica de cada individu. Finalment, es duran a terme assaigs dels candidats a vacunes resultants, en estudis clínics pilot.


Durant els darrers anys els investigadors d’HIVACAT han desenvolupat alguns candidats a vacuna terapèutica que es troben ja en fases avançades de desenvolupament (assaigs clínics en fases I i II). Tanmateix, el principal objectiu per als propers quatre anys és dissenyar noves estratègies de candidats a vacuna profilàctica i terapèutica.


Els laboratoris Esteve intervindran en el procés de recerca un cop s’hagi arribat a la fase de prova de la vacuna en persones i n’assumiran el desenvolupament clínic posterior fins a la seva comercialització.


Aquestes línies de treball estan reforçades per una plataforma transversal de validació de tècniques experimentals entre els centres participants i també compten amb la col·laboració de molts altres equips de recerca nacionals i internacionals, en el context d’una “iniciativa global” per trobar una vacuna eficaç. Actualment els investigadors d’aquestes institucions estan ampliant la seva tasca a altres llocs del món, entre els quals hi ha clíniques de Sud-àfrica i del centre d’Àfrica i també del Perú, on ja s’estan realitzant nombrosos estudis des de fa anys.


Les vuit línies de recerca d’HIVACAT són les següents:

  • Línia 1: Immunitat mediada per cèl·lules del sistema immunitari (cel·lular).
  • Línia 2: Immunitat mediada per anticossos (humoral).
  • Línia 3: Validació i estandardització de tècniques per a l’avaluació de respostes immunitàries (immunogenicitat).
  • Línia 4: Desenvolupament de possibles vacunes preventives.
  • Línia 5: Disseny de vacunes terapèutiques basades en cèl·lules del sistema immunitari anomenades cèl·lules dendrítiques.
  • Línia 6: Estudi de la progressió de la infecció (immunopatogènesi) i assaigs preliminars en models animals.
  • Línia 7: Plataforma d’assaigs clínics en humans.
  • Línia 8: Identificació i seguiment de grups de pacients (cohorts) a nivell nacional i internacional.